Zelfbescherming

Waarom zou je?

Of je de privacy van jezelf en je naasten de moeite waard vindt om te beschermen is volledig aan jezelf. Mocht je erover twijfelen, dan staan hier wat overdenkingen:

 • “Ik heb toch niets te verbergen?”. Logica in de trant van “Ik hoef ‘s nachts geen licht op mijn fiets want ik zie het zelf toch wel” of “Ik gebruik mijn richtingaanwijzer nooit want ik weet toch wel waar ik heen ga”. Gaat het echt alleen om wat een ander over jou te weten zou kunnen komen? Het wordt toch wel wat vervelend als iemand anders jouw systeem, postbus, social media en accounts gaat gebruiken voor zijn eigen welzijn (ransomware, vandalisme, bitcoins minen, verkoop van jouw gegevens en ideeën) of zelfs gaat “Trollen” onder jouw naam (bestellingen doen, leningen aangaan, berichten plaatsen, anderen lastig vallen, spear phising). Ook Bits of Freedom heeft hier zo haar mening over.
 • Iedereen heeft iets te verbergen. Maar zelfs zonder dat er sprake is van een “geheim” zijn er beperkingen. Omdat je verschillende rollen hebt (familielid, geliefde, collega, leverancier, belastingbetaler) is alles wat je in de ene rol doet, niet automatisch geschikt om in een andere context te delen. Mediatrainers adviseren klanten bij openbare gelegenheden letterlijk achter hun hand met elkaar te spreken tegen liplezen. Informatie uit de ene sociale context in een andere plaatsen is een bron van inkomsten voor chanteurs. Het voorkomen van internet-reputatieschade een bron van inkomsten voor bonafide bedrijven.
 • Een volledig transparante samenleving is geen utopie maar een dystopie. Niet voor niets is privacy een grondrecht in een democratie.
 • In onze betrekkelijk veilige samenleving doen we de gordijnen ‘s avonds dicht, de deur achter ons op slot en zijn verzekeringspremies lager bij hang- en sluitwerk met een politiekeurmerk. Internet is geen veilige omgeving … waarom zou je dan je digitale gordijnen niet dichtdoen, verouderd hang- en sluitwerk laten zitten en je digitale deur open laten staan?
 • Je Privacy beschermen is misschien nog optioneel, je data beschermen sowieso verplicht. Dienstverleners zoals banken eisen van je dat je beveiliging op orde hebt.

Gratis?

Er worden vele “gratis” diensten en producten aangeboden. Geld lenen kost Geld; Gratis is niet Gratis. Vraag je altijd af waarom iemand een aanbieding doet. Die lachende dame op die reclame, ben jij dat als je dat product afneemt, of is dat de leverende partij omdat die geld verdient? Het downloadknopje “Gratis” is helaas vaak te lezen als “Pay with Privacy”.

Open Source oplossingen, waarbij de broncode openbaar is, zijn daarom niet alleen vanwege de kleinere kans op ongewenste extra functionaliteit een goede optie. Ook de “drive” die de ontwikkelaars hebben is niet (direct) commercieel. Maar ook commerciële aanbieders hoeven niet direct op je geld of gegevens uit te zijn. Soms ben je “proefkonijn” voor een betaalde variant, soms een “kleinverbruiker” waarvan men hoopt dat je ooit “grootverbruiker” wordt. Hoe dan ook, bekijk of de vorm van “gratis” je de deal waard is.

De oplossing om af te vallen is niet (alleen) dat dure drankje extra innemen, maar minder eten en drinken. De oplossing om Privacy te krijgen is niet alleen die mooie (betaalde) add-on/plugin/app er bij installeren, maar ook het afzien van diensten die je niet nodig hebt. Gebruik bijvoorbeeld DuckDuckGo in plaats van Google.

Zelf doen

Naast de bescherming die de wetgever, handhaver en rechtspreker je bieden, kun je als individu zelf je kans op Privacy positief beïnvloeden. Wat tips:

 • Verplichte kost: de toolbox van Bits of Freedom
 • Naast de adviezen van BoF (en toch nog met een redelijk laag whizzkid gehalte):
  • Een niet-technische tip waar het vaak fout gaat: als je naar een grote groep mensen emailt, gebruik dan liever het “BCC” veld dan het “Aan”-veld. Niet iedere ontvanger hoeft alle emailadressen te weten.
  • Wees sociaal: draai op op systemen die minder vaak doelwit zijn van malware (Unix/Linux/OSX varianten) toch een antivirusprogramma, zodat je in ieder geval niet per ongeluk meehelpt met verspreiden van die rommel via het doorsturen van Email van een besmette gebruiker.
  • Films in Flashformaat kijken? Overweeg het gebruik van Whonix.
  • Gebruik voor eenmalige aanmeldingen voor downloads tijdelijke mailadressen via diensten als guerrillamail.
  • Voor de echt achterdochtigen: alles encrypted en nu bang dat iemand je dwingt je wachtwoord af te geven? Gebruik dan encryptie waarbij niet gezien kan worden dat er iets encrypted is.
 • Weet wanneer je je ID of Paspoort moet afgeven, en wanneer niet.
 • Voor experts zowel als mensen die zich verder willen verdiepen in veiligheid een uitgebreid overzicht van tools en hulpmiddelen voor mobiele telefoons, PC’s, servers en netwerkapparatuur.

 

Laat commentaar achter