Export Persoonlijke Informatie naar USA steeds verder onder druk…

De Europese Databeschermingssupervisor (EPDS) Giovanni Buttarelli keurt het Privacy Shield, de vervanger van het in 2015 afgekeurde Safe Harbour Agreement, in zijn huidige vorm af. Slecht nieuws voor de organisaties die voor de verwerking van Persoonlijke Informatie gebruik maken van servers en diensten die in de USA geplaatst zijn, omdat ook de Artikel 29 werkgroep al eerder een negatief advies gaf. Het Privacy Shield is hiermee nog steeds onbruikbaar.

Bovendien worden, zoals op deze site in 2015 al voorzien, inmiddels de huidige nog niet afgekeurde alternatieven voor Safe Harbour om PI rechtmatig naar de USA te exporteren ook onder vuur genomen. De situatie dat export van PI naar de USA in het geheel niet meer mogelijk is wordt hiermee steeds reƫler.

Over de auteur

Boudewijn de Graaf
Docent studierichting Business & IT Management Hogeschool Rotterdam. Gastspreker. Eigenaar van Kronenbeeck.nl, adviesbureau voor het optimaliseren van organisaties. Brede veranderkundige, bestuurskundige, organisatiekundige en ICT achtergrond. Specialisaties: organisatieontwikkeling, privacy management, risk management.